OraGentleman

«…Προσωπική ανάγκη έκφρασης και κατάθεσης ενός αποτυπώματος…».

Συνέντευξη στο lifespeed.gr και στην Αριστέα Κοντόζογλου

Ανέκαθεν μου άρεσε κάποιες φορές όταν βγαίνω απ` το σπίτι μου να πηγαίνω βόλτα στα μαγαζιά, ειδικά όταν αυτά είναι κλειστά και να χαζεύω τις βιτρίνες τους.

Στις περιπλανήσεις αυτές ανακαλύπτεις βιτρίνες που σε «καλούν» να μπεις στον κόσμο τους, να εξερευνήσεις την οπτική που βλέπεις και όταν η πόρτα ανοίξει να σε καλωσορίσουν εγκάρδια και ευγενικά και μέσα απ’ την επιλογή σου(αγορά προϊόντος) να νοιώσεις τόσο μοναδικά και γιατί όχι σαν πρωταγωνιστής σε φιλμ νουάρ.

Μία από αυτές τις ονειρικές βιτρίνες είναι αυτή του Mr OraGentleman! Σε ένα σύντομο επαγγελματικό μου ταξίδι στο Ηράκλειο της Κρήτης την συνάντησα και με αιχμαλώτισε να ξαναβρεθώ την επόμενη μέρα όπου ήταν ανοιχτά και να περιηγηθώ ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο, στην αισθητική του ωραίου, στον «κόσμο» που θα αναζητούσε κάθε άνδρας, απλός, αυθεντικός, μοναδικός, δημιουργώντας το δικό του Sprezzatura στυλ με τις υπηρεσίες του Mr OraGentleman Νίκου Μακριδάκη!

Μία «βόλτα» στο e-shop του OraGentleman θα σας κάνει να διαπιστώσετε τα τόσα ιδιαίτερα και μοναδικά υψηλής ποιότητας κομμάτια.

Σας παραθέτουμε αυτούσια την συζήτηση-συνέντευξη του ιδιοκτήτη του OraGentleman Νίκου Μακριδάκη και τον ευχαριστούμε για την εγκάρδια υποδοχή του, την εξυπηρετικότητά του διαπιστώνοντας ότι είναι όντως ένας γνήσιος Gentleman που ταυτίζεται απόλυτα με το brand που δημιούργησε!

Α.Κ:  Το 1987 ταξιδεύετε στην Ιταλία σε μια  ηλικία ορόσημο(18 χρονών), επισκέπτεστε την περιοχή του Regio Emilia ,την Μπολόνια, την Μodena και…

Ν.Μ:  Bαπτίστηκα εν Ιορδάνη ποταμό, ”άνοιξαν ” οι οφθαλμοί μου.

Αναγεννήθηκα πολιτισμικά.

Εντυπωσιάστηκα από την αρχιτεκτονική των  κτιρίων και των παλάτσο τους. Από την γαστρονομία τους, από τα gelato και τα aperitivo τους.

Λάτρεψα τον τρόπο ζωής τους και  την μόδα τους  ,  αποθέωσα το βιομηχανικό design  τους  και “αποσβολώθηκα” από τις διάσπαρτες Ferrari  – Mazeratti και Lambo που  αντίκρισα.

Μαγεύτηκα από το στυλ τους, με κέρδισε το mentalite τους. Ευπαρουσίαστοι, δημιουργικοί ακομπλεξάριστοι, ευγενικοί, ευζωιστές.

Α.Κ: Τι στάθηκε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του brand σας Ora Gentleman;

Ν.Μ: Το ελληνικό φως ,η θάλασσά μας , ο ήλιος μας …η  αιώνια ομορφιά του Ελληνικού πολιτισμού που ξεχάστηκε.  Ήταν επίσης μια εσωτερική παρακίνηση  για ώθηση, μια προσωπική ανάγκη έκφρασης και κατάθεσης ενός αποτυπώματος. Ένα πείσμα, μια “κουζουλάδα” δημιουργικότητας, ένα  ευγενές θράσος.

Α. Κ: Ποιο είναι το δικό σας  μυστικό της επιτυχίας και τολμήσατε αυτό το εγχείρημα εν μέσω κρίσης;

Ν.Μ: Η αγάπη για την Ομορφιά .Το πάθος για το Ωραίο .Η επιμονή και η εμμονή για αυθεντικότητα και διαφορετικότητα. Σίγουρα η Ελλάδα τότε παιζόταν από κάποιους στα ζάρια , αλλά  τελικά σ’ αυτήν την χώρα δεν πρέπει να περιμένεις ποτέ για πολύ καιρό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είμαστε σε κρίση  διαρκείας εδώ και διακόσια χρόνια . Από τις απαρχές ίδρυσης του νέου Ελληνικού κράτους . Ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι σαν την monachus monachus.

Είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας.

Α.Κ: Γιατί θεωρείτε το brand… Ora Gentleman μια πολιτική πράξη;

Ν.Μ: Παραφράζοντας το δόγμα του Αισθητισμού “ τέχνη υπέρ της τέχνης”, θα έλεγα “ομορφιά υπέρ της ομορφιάς”. Προσπαθεί να προάγει το ωραίο, το εκλεπτυσμένο, το ευγενές. Είναι μια αξιακή πρόταση  ζωής με υπαρξιακές αναφορές, ένα μανιφέστο ευζωίας , ένα  savoir vivre, ένα savoir  faire. (δείτε τον δεκάλογο του Gentleman)

Mία άρνηση  παράδοσης στο mediocracy  ως  νεοκουλτούρα της κοινωνίας μας. Λέει  όχι στο “μαυρογκρί”. Δεν είναι μόνο πρόταση ένδυσης και υπόδησης αλλά πρόταση τρόπου ζωής.

Α.Κ: Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο στυλ και τη μόδα;

Ν.Μ: Νομίζω το συνόψισε πάρα πολύ ωραία ο YSL ”Η μόδα είναι εφήμερη, το στυλ παραμένει αιώνιο”.

Η μόδα είναι ένα  αποτύπωμα του παρόντος χρόνου , έχει να κάνει πολλές φορές με μια κοινωνική επανάσταση , με μια στιγμιαία εξωτερίκευση,με μια τάση της στιγμής. Έχει ένα μιμητισμό και μια μεταβλητότητα. Είναι η πνοή της ζωής

Το στυλ  είναι η εν δυνάμει βιογραφία  της ψυχής. Είναι σίγουρα μια εικόνα,  αλλά πάνω από όλα είναι ένα σύνολο πραγμάτων  που μας καθορίζει και μας κάνει αξιομνημόνευτους. Μια χειρονομία, ένα βλέμμα, μια πινελιά, ένα χρώμα. Είναι το σημείο κατατεθέν μας. Δεν κραυγάζει, μιλάει για μας  χωρίς να έχουμε πει τίποτα.  Είναι μια συνεχής αναζήτηση της Αρετής κατά τον Μάρκο Αυρήλιο.

Α.Κ: Τι θεωρείτε απαραίτητο αξεσουάρ σε έναν άντρα;

Ν.Μ: Την ποσέτ, το δακτυλίδι, και το ρολόι του. Μα πάνω από όλα τους καλούς τρόπους του.

Α.Κ: Από τα style icons του πρόσφατου παρελθόντος ή των καιρών μας έχετε κάποιο πρότυπο;

Ν.Μ: Τον Gianni Agnelli και τον Ζάχο Χατζηφωτίου.

Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Ν.Μ: “Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος” Ν. Καζαντζάκης.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Μακριδάκη:

O Nίκος Μακριδάκης  γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου επιχειρεί μέχρι σήμερα. Από πολύ μικρός είχε μια έφεση στο  καλαίσθητο και στο εκλεπτυσμένο . Τα παιδικά του χρόνια ήταν ανέμελα, και τρυφερά. Τα μάτια του πρόλαβαν να απολαύσουν εικόνες…τους  ωραίους κήπους των μονοκατοικιών, να μυρίσει τα γιασεμιά των θερινών σινεμά. Ο Νίκος Μακριδάκης πρόλαβε να παίξει στις αλάνες με τους φίλους του , να ακούσει τις   μουσικές της μεταπολίτευσης του Χατζηδάκη, των Pink Floyd, Roxy Music , να γνωρίσει τους τόπους μιας άλλης  Ελλάδας ταξιδεύοντας με την οικογένειά του, και κατόπιν να ασχοληθεί με το επιχειρήν …πωλήσεις και το  μάρκετινγκ αλλά ποτέ δεν παραμέλησε το ευ ζην …μέσα απο μια Επικούρεια ματιά.

Ένα ταξίδι στο τέλος της εφηβείας  του στην Ιταλία  τον αναγέννησε, του καθόρισε το mentalite ,του έδωσε στίγμα και τον διαμόρφωσε οριστικά.

Με τον άνδρα και την εμφάνισή του ασχολήθηκε έτσι ξαφνικά σαν από αντίδραση ως ένα αποθυμένο  – πάλι μετά από ένα επαγγελματικό του ταξίδι στην Ιταλία – δημιουργώντας μια πρότυπη camiceria -cravateria για τον άνδρα στο κέντρο του Ηρακλείου. Αργότερα τα βήματα τον οδήγησαν  πάλι πίσω στα retail sales για λογαριασμό μιας επώνυμης αλυσίδας ειδών υγιενής επίπλου και διακόσμησης.

Επέστρεψε όμως επιχειρηματικά – πριν λίγα χρόνια – σ’ αυτό που τελικά πάντα αγαπούσε πραγματικά… στο να κάνει τον κόσμο και συγκεκριμένα τον κόσμο του Άνδρα πιο όμορφο.

Έτσι ίδρυσε το OraGentleman.

https://oragentleman.com/

Διαβάστε τη συνέντευξη στο lifespeed.gr

(20-10-2020)