OraGentleman

Νικητής η Χαμένος

Στους πολυσύνθετους καιρούς που ζούμε περισσότερο απο ποτέ η έννοια της Νίκης είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη και την υπόσταση ενός Ανδρα. Εχει αναχθεί ως το πεπρωμένο του. Γιαυτό πολλές φορές μια νέα Νίκη παίρνει επικές διαστάσεις.

Αραγε τι θα ήταν ένας Ανδρας χωρίς τις νίκες του! Ενα “πουκάμισο αδειανό” …και χωρίς την Ελένη παραφράζοντας το απόσπασμα του Σεφέρη.

Στο αξιακό οικοδόμημα ενός Ανδρα η Νίκη καθίσταται μια επιτακτική ανάγκη.Είναι ο αγώνας που κερδήθηκε, είναι η επιτυχία που κατακτήθηκε, η υπερίσχυση ενάντια στον αέναο ανταγωνισμό.

Η καθαρή Νίκη, η Νίκη πρόσωπο με πρόσωπο ,στήθος με στήθος ,η Νίκη με όρους και κανόνες, η Νίκη σπαθί με το σπαθί …Οποιαδήποτε άλλη Νίκη, είναι κίβδηλη, χωρίς αξία χωρίς τιμή.

Η καθαρή Νίκη είναι κατάσταση καρδίας περισσότερο παρά μυαλού. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι πάντα ο ίδιος ο εαυτό σου. Μα αυτόν αναμετρίεσαι μα αυτόν αντιμάχεσαι, απο αυτόν λυτρώνεσαι η αργοπεθαίνεις.

Η Νίκη θα έρθει πρίν την τελεύταια λακτάρα, πριν τον τελευταίο φόβο πρίν την τελευταία πνοή…αλλά θα φέρει την δικαίωση θα φέρει την ειρήνη.

Οπως έλεγε και ο Καζαντζάκης “Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: θα νικήσουμε θα νικηθούμε. Πολέμα”.

Εν κατακλείδι όλων των παραπάνω θά  μοιραστώ μαζί σας μια λίστα  απο ένα παλιό editorial του Status με τους Νικητές ή Χαμένους της ζωής που πάντα συντροφεύει τις αγωνίες μου.

ΝΙΚΗΤΕΣ

Επιστρατεύουν όλη τους την ενεργητικότητα.Προσπαθούν να παραμερίσουν τα εμπόδια και να αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες.

Αναλύουν τα αίτια μιας αποτυχίας και σκέφτονται τι πρέπει να προσέξουν την επόμενη φορά.

Κάνουν συχνά θετικές κριτικές ακόμα και στους ανταγωνιστές τους.

Η απόρριψη είναι πάντοτε ένα ενδεχόμενο. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να λένε τη γνώμη τους.

Προσέχουν πάντοτε την εξωτερική τους εμφάνιση.

Είναι σαφείς και κατανοητοί.

Ακτινοβολούν σιγουριά.Αναζητούν το βλέμα του συνομιλητή τους.

Εκδηλώνουν και την χαρά και το θυμό τους.

Ξέρουν να αρνόυνται όταν θέλουν ή δεν μπορούν να αναβάλουν κάτι.

Αναζητούν τις δημιουργηκές συγκρούσεις.

Είναι “χαλαροί”.

Παραδέχονται οτι έχουν κενά στις γνώσεις τους.

ΧΑΜΕΝΟΙ

Ναρκοθετούν την εξέλιξη τους.Οι φοβίες τους είναι τόσο μεγάλες που ελαχιστοποιούν οι ίδιοι τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται.

Δεν φταίνε ποτέ οι ίδιοι.Υπεύθυνοι είναι πάντοτε άλλοι παράγοντες και οι “δυσμενείς συνθήκες”.

Συνήθως είναι ζηλόφθονοι.Πολύ σπάνια επαινούν κάποιον άλλον.

Δύσκολα μοιράζονται τις σκέψεις τους.Ο φόβος της απόρριψης είναι τόσο μεγάλος που προσέχουν ακόμα και την τελευταία λέξη.

Παραμελούν την εξωτερική τους εμφάνιση.Θέλουν να γίνονται αποδεκτοί “έτσι όπως είναι”.

Είναι δυσνόητοι και έχουν την τάση να απολογούνται.

Είναι ανασφαλείς.Συνήθως αποφεύγουν να κοιτάξουν το συνομιλητή τους στα μάτια.

Διστάζουν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.

Δυσκολεύονται να πούν όχι και επωμίζονται ευθύνες που δεν μπορούν και επωμίζονται ευθύνες που δεν μπορούν να φέρουν είς πέρας.

Τρέμουν τις κατα μέτωπο αντιπαραθέσεις.

Είναι “σφιγμένοι”.

Δίνουν την εντύπωση ότι τα ξέρουν όλα.