OraGentleman

ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ

Αν κάποιος στην ιστορία της ανθρωπότητας ανακάλυψε πρώτος το Νόημα της Ζωής, αυτός δεν ήταν άλλος απο τον Επίκουρο!

”Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Κι εσύ που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις τη χαρά. Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος”.

Ηταν αυτός που μίλησε πρώτος για την επιστήμη της  Ευτυχίας-Felicita  και πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε.

Δεν είναι δυνατό να είσαι ευτυχισμένος χωρίς να είσαι σοφός, τίμιος και δίκαιος. Ούτε να είσαι σοφός, τίμιος και δίκαιος χωρίς να είσαι ευτυχισμένος”.

Η Χαρά-Gioia  της ζωής ήταν η βάση της διδασκαλίας του Επίκουρου. Αλλά για να υπάρξει Χαρά θα πρέπει να υπάρχει ηδονή. Η ηδονή είναι η αρχή και ο σκοπός της Ζωής.

Η Χαρά σαν ένα αερόστατο …γιατι είναι σαν ζωγραφιά να βλέπεις την ζωή απο ψηλά!

Εσύ σαν ένας  Γκίουλιβερ χωρίς έγνοιες, ”ταξιδεύεις στα όνειρα”, απολαμβάνεις τις μυρωδιές, φωτογραφίζεις τα χρώματα,  εξερευνώντας τους  λαούς και  τα  ”σώματα” !

Η ηδονή είναι το πρωταρχικό Αγαθόν,αυτό που θα μας οδηγήσει στην ”ευθυμία”, στην”ευδαιμονία” δηλαδή στην Ευτυχία-Felicita!

Η αρχή της ηδονής πρέπει να γίνει ο απώτερος σκοπός της Ζωής μας, δηλαδή ο τρόπος ζωής μας.

Πράγματι μια βόλτα στην φύση μένα παλιό κλασσικό αυτοκίνητο προσφέρει τεράστια απόλαυση. Εκει η αίσθηση του παλιού volant φέρνει τις αναμνήσεις μιας άλλης ξεχασμένης ζωής,  αθώας και ατάραχης .Την ζωή των λουλουδιών, την γενιά των 60s.

”Είναι αδύνατο να ζήσεις ηδονικά χωρίς φρόνηση, ομορφιά, δικαιοσύνη και φρόνηση, εάν δεν έχει και

ευχαρίστηση. Οποιος δεν τα διαθέτει αυτά δεν μπορεί να Ζεί ευτυχισμένα”.

Στην πραγματικότητα ο Επίκουρος απέριπτε τόσο την άσωτη ζωή όσο και τον ασκητισμό. Δίδαξε την ισορροπία σώματος και πνεύματος. Εννούσε οτι  δεν ήταν προς το  συμφέρον μας να υπάρχει πόνος και  ταραχή στην ψυχή.

Η Γαλήνη – Serenita  θα προέλθει μόνο απο την αταραξία και την ”γλυκιά αδράνεια”.

Είναι εκείνη η ”γλυκιά αδράνεια” που νίωθεις, κρατώντας ένα prosseco στο χέρι, πάνω στο deck του ιστιοπλοικού απολαμβάνοντας  το ηλιοβασίλεμα  παρεά με τους φίλους  σου, στο τέλος μιας μέρας.

Τίποτα όμως απ όλα αυτά δεν θα μπορέσει να συμβεί εάν ο άνθρωπος δεν έχει …το δικαίωμα στην Ελευθερία-Liberta!

Θα πρέπει να απελευθερωθούμε απο τις καθημερινές και δημόσιες ασχολίες που μας…δεσμεύουν”

Ζώντας κανείς ελεύθερα δεν αποκτά μεγάλα κέρδη γιατί το χρήμα και ο πλούτος υποδουλώνουν.

Αλλά μια ζωή ελευθερίας έχει τα πάντα σε συνεχή αφθονία. Η αληθινή Ελευθερία είναι ο μέγιστος καρπός της αυτάρκειας…γιατί το  ”λίγο ποτέ δε λείπει”.

Είναι τόσο μαγικός αυτός ο άνεμος της Ελευθερίας- Liberta που διαπερνά το είναι σου μπροστά στο τιμόνι μιας παλιάς Vespa σου. Είναι εκέινες οι εικόνες της ανέμελης νίοτης σου,που ξανάρχονται. Ο αέρας να σου ”παίρνει”  τα μαλλιά, το λινό  σου λευκό  πουκάμισο που ανεμίζει, ενώ σε συνοδεύουν εκείνα τα αρώματα του πρώτου σου φλερτ, του πρώτου σου έρωτα…μαζί με το  φούξια της βουκαμβίλιας, το μπλέ της θάλασσας, και   το φιλί της νύχτας.

”Λάθε Βιώσας” και ”Ζήν Ηδέως”

Ζήσε ”απαρατήρητος”, έχε αθόρυβη ζωή, άσε τους άλλους να ”φωνάζουν’…ζήσε σαν πραγματικός Borghese, σαν ένας αληθινός Gentleman!

Ζήσε με μέτρο, ζήσε με φρόνηση, ζήσε με τρόπους, ζήσε με άποψη, ζήσε με style!

Απόλαυσε την Ζωή σου, κάνε φίλους, ” γράψε την ιστορία’ σου ” μαζί με τις παρέες σου!

‘Δίοτι το μέγιστον της Ευτυχίας είναι το αγαθόν της Φιλίας”!

Συμπέρασμα:

Μελετάν ουν χρη τα ποιούντα την ευδαιμονίαν, είπερ παρούσης μεν αυτής πάντα έχομεν, απούσης δε πάντα πράττομεν εις το ταύτην έχειν.

Υσ.  Υγιαίνεσθε και Ντύνεσθε με Επικούρια T-Shirts!